In Lifestyle

Cei care mă urmăriți pe social media probabil că știți deja că luna trecuta am decis să am 20 de zile fără zahar procesat. Motivele care m-au împins să iau această decizie sunt multe, însă cel mai important e faptul că am constatat că sunt oarecum dependentă de dulce… de zahar. O dependentă care nu este una sănătoasă și de care vreau să scap.

Așadar, cum am început cele 20 de zile fără zahar procesat?

Primul lucru pe care l-am făcut după ce am luat această decizie a fost să îmi golesc dulapurile, frigiderul și congelatorul de toate dulciurile. Am scăpat de biscuiți, înghețată și alte nebunii pe care le păstrăm prin casă. Am realizat că dacă nu le am în casă, mi-e mai ușor să îmi spăpânesc pofta de dulce.

Apoi am decis să fac publică intenția mea de a renunța pentru următoarele 20 de zile la zahar. Comunitatea mea de pe Instagram a fost la curent cu toate noutățile din acea perioadă. De la părinți la prietenii virtuali – toată lumea știa că eu nu mai consum zahar pentru o perioadă. Să știți că faptul că am declarat public ce urma să fac, m-a ambiționat la maxim și a fost unul dintre cele mai puternice motive datorită căruia nu am călcat strâmb nici măcar o dată.

Al treilea lucru a fost să îmi umplu frigiderul cu fructe proaspete. E un sezon potrivit în care să înlocuiești ciocolata cu fructe, pentru că ai de unde alege. Atât de multe fructe de sezon dulci și gustoase… aproape că sunt mai bune decât înghețata.

Cum au trecut cele 20 de zile fără zahar?

Prima săptămână a fost aproape floare la ureche. Singurul moment din zi în care simțeam nevoie de ceva dulce, era dimineața. În ultima perioadă micul meu dejun consta în 2-3 biscuiți digestivi și cafea. Acum am rămas doar cu o cafea mare, cu lapte de migdale și fără zahăr. Dar, în timp, am descoperit și înlocuitori pentru biscuiții mei de la micul dejun.

A2a săptămână a fost o provocare, spre deosebire de prima. Deja începeam să mă simt super low, apatică, obosită în permanență, fără chef de nimic și slăbită. Aveam non stop chef să dorm, nu eram în stare să fac mare lucru, mă defocusam rapid – și toate astea pentru că nu mai consumam zahăr procesat. A fost o perioada ciudată și destul de grea.

Ultima săptămână a devenit deja ceva mai ușoară. Am început să mă obișnuiesc fără zahar. Parcă nici nu mai îmi cerea deja organismul dulce. Devenisem aproape imună, haha. Mă simțeam în continuare obosită, dar parcă începusem să mă obișnuiesc cu starea asta. Nu era plăcută, dar cumva știam cauza și știam că va trece.

Am slabit fara zahar_Iulia Andrei

Ce rezultate am avut după 20 de zile fără zahar?

Am slăbit vreo 500 de grame. Sincer mă așteptam să slăbesc mai mult, dar cam atât a fost în kg. Nu mă simțeam mai bine neaparat, ci din contră, m-am simțit destul de aiurea o bună parte din timp. Eram mândră de mine că am reușit să trăiesc atât de multe zile fără biscuiți sau înghețată. Nu mai simțeam nevoia disperată să mănânc ceva dulce. Orice desert pe care l-am consumat dupa acea perioadă mi s-a părut extrem de dulce și parcă nu mai am poftă nebună pe ceva dulce.

Tenul meu a arătat la fel. Nu a fost mai curat, nici mai luminos. Dar probabil că după o perioadă mai lungă se observă detalii de genul acesta.

Am decis că vreau să transform acest experiment într-un stil de viată. 95% din timp vreau să îmi iau zahărul doar din fructe. Desigur, îmi permit excepții, dar nu mai vreau să consum zilnic zahar procesat. Nu am nevoie de el și da, se poate și fără. Din fericire există alternative ceva mai sănătoase la deserturile pline de zahar procesat. Trebuie doar să ne informam mai mult.

Tot ce pot să vă recomand este să încercați și voi să eliminați măcar pentru o zi sau două pe săptămână zaharul rafinat din alimentatie. Dacă încercați, nu uitați să reveniți și să îmi spuneți cum a fost pentru voi.

Vă urez succes și multă sănătate!

Love,

Iulia A.

 

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • dragan
  Reply

  Buna iulia, apreciez mult efortul tau.
  Realitatea este ca dependenta noastra de zahar este morbida, insa nu se cunoaste ca si nevinovatii biscuiti, pastele si …din pacate si fructele in final au acelasi efect asupra corpului. Daca este sa eliminan zaharul trebuie sa nu mai consumam deloc produse care contin zahar in forma rafinata, paste, paine, si sa reducem foaaaaarte mult consumul de fructe. Doar asa ajungen pe calorii scazute ( dar din tipul celor cu efect devastator) si sa introducem in alimentatie grasimea animala ( Da suna ciudat) pentru care noi suntem adaptati plus verdeturi si seminte germinate. Avem nevoie de corpi cetonici, avem nevoie sa ne reinvatam corpul sa arda grasime animala( slanina mai pe romaneste, dar NU carne) in detrimentul energiei luate rapid din paste zahar si fructe.
  Asa este adaptata specia noastra cu sute de mii de ani in care zaharul nu exista, mierea era super lux , fructele nu cresteau prin paduri, decat cele mici si acre, fara zaharoza si daca era prins un animal faceam rezerve de grasime. Iar afara sincer pasteam iarba, mancam muguri, germeni..si apoi urma …perioada de post/ de restrictie calorica de cateva zile pana la urmatoarea vanatoare . Dar asta e un subiect extrem de studiat si de ascuns pentru ca daca ar fi dat publicitatii s-ar prelungi viata omului la app 130-180 de ani, (am sista multiplicarea si distrugerea celulara si evident imbatranirea) am distruge celulele canceroase, am eradica usor boli precum diabetul, bolile inflamatorii, cele cardiovasculare…si am trai si noi ca Noe si Adam 600-800 de ani. . si fara medicatie

 • Ioana
  Reply

  Buna, Iulia! As vrea sa impartasesc si eu cu voi faptul ca dupa doua luni in care nu am consumat zahar aspectul neplacut de celulita s-a diminuat considerabil. Zaharul procesat nu ofera niciun beneficiu, incercati sa evitati consumul cat de mult puteti!

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search