In Fashion, Moda Femei, Noutati

De ce trebuie sa spalam HAINELE NOI_Iulia Andrei

Doar pentru că hainele sunt noi, nu înseamnă că sunt bacterii free. Aveam o iritație urâtă pe tot corpul și nu o puteam lega de niciun produs nou introdus în alimentația mea, așa că am cerut părerea unui specialist. Întrebarea acestuia m-a pus pe gânduri și m-a iluminat: „ Ai probat / cumpărat recent vreo haina nouă?”

Exact asta făcusem. Bineînțeles, nu era prima oară când purtasem un articol vestimentar proaspăt cumpărat. Dar, cum nu pățisem niciodată nimic, nu m-am gândit că de la o simpă pereche de jeans pot să fac o iritație atât de urâtă. În mintea mea hainele noi, din magazin, sunt noi – adică nu sunt purtate de nimeni și nu trebuie să le spăl – o mentalitate eronată și naivă care a dus la o situație neplăcută.

Până să mă lovesc singură cu capul de perete nu am acordat o atenție deosebită acestui subiect. Recunosc că nici nu m-am preocupat să aprofundez motivele pentru care hainele noi ar trebui spălate înainte de prima purtare. Se zice că oamenii deștepți învață din greșelile altora, așa că eu sper din suflet ca experiența mea să vă ajute și să nu pățiti și voi la fel ca mine…

De ce trebuie sa spălăm hainele noi?

 1. Pentru a se păstra cât mai bine, cele mai multe dintre haine sunt tratate cu produse chimice, cu amidon de orez sau cu substanțe folosite ca apret. Aceste susbstanțe pot fi pericualoase pentru persoanele cu o piele sensibilă sau cu sistemul imunitar slăbit – drept urmare, așa ne putem alege cu iritații și alergii provocate de hainele noi proaspăt cumpărate.
 2. Hainele au fost depozitate pentru o perioadă de timp necunoscută, (uneori foarte îndelungată) în medii care favorizează dezvoltarea bacteriilor și a germenilor.
 3. Hainele au fost atinse și probate de un număr mare de oameni. Să nu vorbim despre sezonul reducerilor, unde aproape orice magazin de haine arată ca o piață SH. Nu de puține ori am descoperit bluze pătate cu fond de ten sau deodorant.

Adevărul este că e aproape imposibil să nu intrăm în contact direct cu articolele vestimentare pe care dorim să le achiziționăm, înainte de a le spăla. Majoritatea preferăm să cumpărăm un articol după ce îl probăm și ne asigurăm că ne vine bine. Totuși, ce putem să facem ca să micșorăm riscul de a dezvolta alergii sau iritații, este ca înainte de prima purtare, să spălăm produsul conform instrucțiunilor de pe etichetă. Putem chiar să folosim un detergent dezinfectant pentru haine.

În cazul meu, iritația nu a apărut după ce am probat produsul, ci după ce am purtat articolul vestimenar pentru o perioadă mai lungă de timp – lucru care ar fi putut fi evitat dacă spălam produsul înainte.

Dar, știți cum se spune: omul din greșeli învață – iar eu sper ca voi să luați aminte la experiența mea și să nu aveți probleme de acest fel.

Love,
Iulia A.

Image: Freepik.com

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Pisicuta Briciola
  Reply

  Și noi spălăm hainele noi.
  Frumos blog

 • Tricou barbati
  Reply

  Foarte bun si detaliat articolul, sunt sfaturi de bun simt pe care ar trebui sa le respectam cu totii pentru ca aici este vorba despre igiena noastra personala

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search