In Noutati, Thoughts

iulia_andrei
Fie că așteptăm cu nerăbdare această zi, fie că o ignorăn, nu mulți dintre noi cunoaștem istoria acestei sărbători și cine a fost de fapt Valentin.

Există două povești care se presupun a sta la baza acestei sărbători. O poveste foarte frumoasă de dragoste și sacrificiu îl are ca protagonist pe Valentin, un doctor roman cunoscut datorită generozității sale ieșite din comun și a bunătății sale molipsitoare. Se spune despre acest doctor că nu era unul obișnuit, era un doctor căruia îi păsa de durerea pacienților săi și încerca să amelioreze durerea și gustul medicamentelor prin rețete ingenioase. Cu toate că religia creștină nu era în acele vremuri atât de populară, Valentin devine creștin și începe să se roage pentru pacienți, pentru videcarea acestora.

Într-o zi la casa doctorului a venit unul dintre gardienii închisorii imperiale din Roma, aducând-o pe fiica sa care era oarbă. În ciuda faptului că o vindecare în acest caz era imposibilă din punct de vedere omenesc, Valentin nu și-a pierdut speranța, la fel cum nici pacienta și tatăl său nu au făcut-o, continuând să spere într-un miracol și să caute soluții pentru tratamente.

Întâmplarea face ca nu după mult timp, doctorul Valentin să fie luat de către soldații romani și întemnițat pentru credința și dragostea sa neclintită pentru Dumnezeul pe care îl slujea cu atâta mândrie și curaj.

Știind că urma să fie executat, Valentin a avut o ultimă dorință, respectiv aceea  ca ultimul biletul pe care l-a scris să ajungă la fiica gardianului. Doctorul Valentin a fost executat în aceași zi, pe 14 februarie, anul 270 d.Hr., din porunca împăratului Claudius Goticus II.

În momentul în care fetița a deschis biletul primit de la doctorul care o îngrijise cu atâta drag, aceasta a început să plângă. În bilet se afla o plantă galbenă și un mesaj pe care scria ”De la al tău Valentin”. Printre lacrimi acesta a început să vadă planta care părea a fi împodobită în mii de culori.

În anul 496, Papa Gelasius, a desemnat 14 februarie ca zi de celebrare a Sfântului Valentin. Astfel sărbătoarea Sfăntului Valentin a devenit o zi în care ne exprimăm afecțiunea pentru persoanele dragi, oferindu-le flori și mesaje de dragoste.

O altă istorisire povestește despre împăratul Claudius al -II- lea care nu reușea să strângă soldați pentru oastea sa deoarece bărbații refuzau să-și părăsească soțiile și logodnicele. Astfel, pentru a evita această problemă, împăratul a interzis orice logodnă sau căsătorie.  Doi preoți creștini, Marius și Valentin nu s-au supus acestui ordin și oficiau taina căsătoriei în secret. Preotul Valentin a fost capturat într-o zi de 14 februarie și decapitat. Din acea zi, ziua de 14 februarie este ziua dedicată iubirii curate a tinerilor și tuturor oamenilor din Roma și de pretutindeni.

 

Recommended Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] pentru ziua de 14 Februarie și mă adresez mai ales celor care fac lucrurile ca la carte. Dacă  Valentine’s Day înseamnă iubire, pasiune și alte cele, atunci să purtăm o culoare care reunește toate aceste […]

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search