In Lifestyle

Azi fac pentru prima oara un story time în care doresc să împărtășesc cu voi puțin din experiența mea cu social media, cum am început eu să fac blogging, apoi cum am început canalul de YouTube, vorbesc puțin și despre ce cred eu despre hate-ul gratuit din social media, and so on.

Mă gândeam zilele acestea, cu toată nebunia asta și presiunea de a regândi planurile pentru noul an, de a-ți seta goal-uri mărețe și așa mai departe, la motivul pentru care m-am apucat de scris, de blog și de tot ce a urmat după.

Am decis așadar să fac un mic story time în care să vă povestesc și vouă de ce m-am apucat de treaba asta. M-am apucat de scris, în 2012, din dorința de a-mi așterne gândurile într-un jurnal deschis, jurnal prin intermediul căruia să pot ajunge la cititori, poate să inspir, poate să ajut, poate să dau câteva sugestii acolo unde e loc de așa ceva… Am avut ideea naivă că prin cuvintele mele aș putea schimba ceva în lume, aș putea contribui cu ceva pentru a face lumea mai bună… așa am ajuns să abordez subiecte care mă interesau și care, evident, continuă să o facă: modă, frumusețe, lifestyle – toate scrise și expuse din perspectiva mea. O perspectivă subiectivă, bineînțeles, dar care niciodată nu s-a bătut cu pumnul în piept că e unica corectă sau cea mai corectă. Pe parcusul anilor am încercat să ajut, cum am crezut de cuviință, în domeniile de care am fost pasionată, domenii pe care le-am studiat și de cele mai multe ori am vorbit din proprie experiență.

Ce nu am știut a fost faptul că din toată această experiență urma să învățat atât de multe despre lume și oameni. În online am descoperit că unii oameni pot fi pur și simplu nemiloși, sau că străini pot deveni prieteni care să te susțină mai mult decât prietenii de o viață. Prezența în online m-a învățat că niciodată nu o să poți mulțumi pe toată lumea, că mereu va fi cineva gata să te contrazică, să te jignească, să te încurajeze, să te susțină. Online-ul, ca orice alt lucru, are atât părți minunate cât și părți mai puțin plăcute.

Atunci când m-am apucat de scris știam că vor fi cârcotași sau oameni care nu sunt de acord cu alegerile mele. A fost un lucru pe care l-am înțeles și pe care mi l-am asumat mereu. Ce e trist e faptul că mulți dintre noi nu facem unele lucruri pe care am visa să le facem pentru că ne este teamă de ce va zice lumea. Lumea va vorbi. Asta face lumea. Asta fac cei care nu au altceva mai bun de făcut, de fapt… și din păcate mereu se vor găsi oameni de acest fel.

Ce am învățat eu e că tu ești singurul resposabil pentru cum e viața ta. Tu o faci frumoasă sau mizerabilă prin deciziile pe care le iei, prin modul în care gândești și acționezi. Nu poți controla gura lumii, dar poți influența cursul vieții tale. E trist pentru că avem timp atât de puțin să ne bucurăm cu adevărat de viață și de cele mai multe ori pierdem din vedere lucrurile cu adevărat importante: sănătatea, iubirea, libertatea. Nu poți închide gurile rău voitoare, dar poți închide urechile tale la cuvintele jignitoare.

Story Time: despre Social Media, cum m-am apucat de blogging

Cum ma descurc cu hate-ul din social media? Batjocora nu e cool!

Mereu am spus asta și o voi repeta și acum: Consider că social media poate fi un mediu incredibil prin care putem ajunge să cunoaștem persoane noi, să descoperim locuri la care nu am avea acces în mod normal, să ne găsim surse de inspirație and so on.

Personal, social media este locul în care am cunoscut oameni din diverse colțuri ale lumii, oameni care mă inspiră, iar fără social media acest lucru nu ar fi fost posibil.

Totodată, social media poate deveni și cel mai toxic mediu, din păcate. Un lucru cert este faptul că nu poți fi pe placul tuturor: ceea ce mie îmi place, ție s-ar putea să nu ți se pară la fel frumos… și până la urmă e perfect normal să se întâmple asta. Suntem diferiți și asta e un lucru bun.

În momentul în care îți faci un cont pe o anumită platformă de socializare, instant devii o persoană publică, fie că vrei, fie că nu. Acum, probabil ești conștient de faptul că nu toți vor fi de acord cu ce postezi sau cum alegi să îți trăiești viața, însă până la urmă e treaba ta.

Partea si mai bună e că din fericire, internetul e destul de mare și de încăpător pentru toată lumea! Nu îți place de mine? E perfect ok, dă scroll și vei descoperi probabil un alt cont care să îți fie pe plac. Nici mie nu îmi place tot ce descopăr pe internet, iar atunci când ceva nu mai e pe placul meu, dau un simplu unfollow și îmi continui viața. Nu mă obligă nimeni nici să dau like, nici să dau follow, nici să urmăresc persoane care nu sunt pe gustul meu. De ce ai pierde timp urmărind o persoană care nu te inspiră deloc? Timpul este cel mai prețios bun pe care îl putem avea. De ce ai risipi timpul tău?

Mai mult decât atât, nu cred că dacă începi să jignești, să batjocorești și să arunci tot felul de cuvinte urâte doar pentru că ceva nu e tocmai pe placul tău, vei rezolva ceva.

Ura și răutatea niciodată nu vor fi soluția. Batjocora nu este cool! Dacă chiar vrei să schimbi ceva și nu ești doar o persoană rea, există modalități prin care poți face pe cineva conștient de un lucru pe care poate tu îl consider greșit și fără a lăsa comentarii batjocoritoare.

Din punctul meu de vedere, decizia unui om care nu poate să își continuie viața fără să lasă un comentariu răutăcios la adresa cuiva, spune muuulte despre acea persoană.

Mereu am apreciat o critică constructivă. Am primit-o și am luat-o în considerare. Au fost persoane care m-au ajutat să devin un om mai bun. Am primit și comentarii foarte răutăcioase și jigniri. M-au afectat? Aș minți să spun că nu au ajuns la mine niciodată. Da, m-au afectat pentru puțin timp. Apoi am realizat că pentru un astfel de om care aruncă hate în social media, nu ar trebuie să am decât sentimente de milă și părere de rău. De ce? Pentru că din păcate pentru el/ea, cumva nu poate să își continuie viața fără să mă jignească – și asta e un lucru trist. Și eu întâlnesc în social media zilnic zeci de persoane care nu mă încântă cu absolut nimic, însă niciodată nu am lăsat un comentariu răutăcios.

Dacă îmi permit, am să-i scriu într-un mesaj privat ce părere am despre anumite aspecte ce țin de postările acestuia, însă niciodată nu o sa jignesc sau batjocoresc în public. Dacă nu îmi place dau un simplu unfollow și nu mai sunt nevoită să văd zilnic acel cont.

Mi-e milă și îmi pare rău pentru că există oameni care preferă să urască, în loc să ajute. Faptul că exiști în social media nu înseamnă că trebuie să înghiți jignirile unui individ care doar atât poate să facă. Drept urmare, haideți să ne vedem fiecare de viața noastră. Să încercăm să fim mai buni, să întindem o mână de ajutor dacă putem, iar dacă nu, batjocora și ura nu aduc cinste nimănui.

Știu că nu pot să schimb lumea cu un articol și mai știu că probabil nu toată lumea va fi de acord cu mine. Nu spun că eu am perfectă dreptate. Expun doar modul în care văd eu lucrurile. În nici măcar o situație ura și batjocora nu au fost soluția. Nu au fost și nu vor fi. De ce, în loc să urmărim persoane pe care mai apoi să le batjocorim, de ce nu am petrece timpul facând ceva constructiv pentru noi? De ce nu am urmări, în timpul acela o persoană care ne inspiră? Cu ce te ajută faptul că ai aruncat o jignire?

Îmi asum toate postările și citesc fiecare comentariu, însă niciodată nu o să încurajez ura și batjocora. Oricine ai fi, oricum ai fi, nu ai dreptul să jignești și să batjocorești o altă ființă. Nu este dreptul nostru să facem acest lucru. Haideți să fim mai buni. Haideti să nu-i mai învățăm pe alții cum să își trăiască viața, ci să ne bucurăm de a nostră. E scurtă și e păcat să ne îngrijorăm mereu de ograda vecinului, când în acest timp putem să ne ocupăm de ce avem în a noastră.

Fiecare om e responsabil pentru cum alege să își trăiască viața. Drept urmare, fiecare om care există în social media are dreptul să posteze ce dorește pe contul său, în condițiile în care nimeni nu este obligat să îl urmărească. E atât de simplu și totuși atât de complicat, aparent.

Dacă ai ceva de zis, ești liber să o faci, dar fă-o într-un mod elegant și frumos. Faptul că jignești o altă persoană, spune multe despre tine.

Cred că lumea ar fi un loc mai fericit dacă ne-am opri cu toții măcar pentru un moment din a bârfi, critica sau batjocori, dar știm cu toții că e mai probabil ar fi să zboare un porc decât să se oprească gura târgului. Așa că, la început de an… ce ți-ai dorit să faci și nu ai avut curaj? Eu mereu mi-am dorit să fiu prezentator TV, asta a fost visul meu de mic copil… am ajuns să fac clipuri pe YouTube – lucru minunat pe care iubesc să-l fac. M-am gândit și eu pentru un moment la toate complicațiile pe care această expunere ar putea să le aducă… și am fost descurajată. Apoi m-am luminat și am înțeles că trebuie să stai închis între patru pereți și să nu miști un deget ca lumea să nu zică nimic despre tine.

Cred că e timpul să facem lucruri așa cum ne dorim, fără să ne gândim la cum să fim pe placul lumii – asta oricum nu se va întâmpla decât în cazul expus mai sus.

Așadar, care este lucrul pe care ai vrut să-l faci și nu ai avut curajul?

Love,
Iulia A.

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Ioana-Raluca
  Reply

  Una peste alta, nu iti voi spune ce nu am putut face, im schimb o sa iti spun ca am reusit sa te cunosc un pic dincolo de ceea ce faci de obicei! Esti o persoana foarte calda si supeba atat pe exterior cat si interior! Thank’ s for this story! Keep going…you rock beauty!

 • Elena
  Reply

  Nu-i înțeleg pe oamenii care jignesc fără motiv, sau că așa se simt ei bine. Este normal să ne displacă anumite lucruri, dar asta nu înseamnă că trebuie să criticăm și să jignim. Nu mai bine treci cu vederea, dacă nu ai nimic bun de zis?
  Te-am descoperit recent pe YouTube și pot spune că ai conținut de calitate, fapt pentru care voi continua să te urmăresc în continuare.

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search